Strona główna

Ponad 37 tys. nietoperzy w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym

 

Ponad 37 tys. nietoperzy w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym

Chiropterolodzy, studenci i wolontariusze liczyli nietoperze w podziemiach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego w okolicach Boryszyna w Lubuskiem. 

Ponad 37 tysięcy nietoperzy zimuje w podziemiach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Tegoroczna akcja liczenia tych ssaków wykazała, że w tym roku hibernuje tam prawie dwa tysiące więcej nietoperzy niż przed rokiem.

W sobotę na obszarze Natura 2000 „Nietoperek", obejmującym Międzyrzecki Rejon Umocniony (MRU), odbyło się cykliczne liczenie nietoperzy w znajdującej się tam jednej z największych w Europie zimowych kolonii tych ssaków. To część realizowanego tam od wielu lat programu ochrony tego zimowiska i tych zwierząt. Międzynarodowy zespół kilkudziesięciu naukowców zbadał łącznie ok. 32 km podziemnych korytarzy.

„Tegoroczny wynik to 37 tys. 28 nietoperzy reprezentujących 10 gatunków. W porównaniu z ubiegłym sezonem odnotowaliśmy wzrost liczby nietoperzy o 5,2 proc. To świadczy o dobrej kondycji tego zimowiska" - powiedział PAP koordynator monitoringu nietoperzy dr Tomasz Kokurewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Badacze nie tylko liczyli w sobotę nietoperze w podziemiach, ale także szukali kun leśnych i domowych. W każdej z 9 grup liczących nietoperze był specjalista zajmujący się tymi drapieżnikami. Obserwacje wykazały, że kuny pojawiają się w niektórych rejonach fortyfikacji, ale nie mają negatywnego wpływu na populację nietoperzy.

„Ich obecność jest nawet wskazana, gdyż dzięki kunom możliwa jest naturalna selekcja. Łupem tych drapieżników w pierwszym rzędzie padają chore i słabe nietoperze” - wyjaśnił Kokurewicz.

Rok temu w międzyrzeckich podziemiach naliczono 35 tys. 183 nietoperze należące do ośmiu gatunków.

Międzyrzecki Rejon Umocniony to system korytarzy i komór oraz naziemnych bunkrów, zbudowanych przez Niemców w latach 30. i w czasie II wojny światowej.

Obszar Natura 2000 „Nietoperek" ma międzynarodowe znaczenie, jeśli chodzi o ochronę nietoperzy. Wieloletnie badania wykazały, że nietoperze przylatują do podziemi Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego z nizin środkowoeuropejskich - obszaru o powierzchni co najmniej 17 tys. km kw. Niektóre pokonują nawet 260 km. Pod względem liczebności nietoperzy podziemia te są pierwszym w Polsce i ósmym miejscem zimowania tych saków w Unii Europejskiej.

Monitoring liczebności nietoperzy oraz warunków mikroklimatycznych w rezerwacie przyrody „Nietoperek" na obszarze Natura 2000 finansują: Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gorzowie i Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Zielonej Górze. Chodzi o prawie 50 tys. zł.

Nietoperze to jedyne latające ssaki. Aktywny lot umożliwiają nietoperzom kończyny przednie przekształcone w błoniaste skrzydła. Tylne, zaopatrzone w pazurki, służą im do poruszania się po podłożu oraz do zawieszania się na spoczynek głową w dół. W Polsce dotychczas stwierdzono 25 gatunków nietoperzy. Te latające ssaki występują niemal na całej kuli ziemskiej, najliczniej w tropikach. W puszczy amazońskiej żyje ponad 100 gatunków tych zwierząt.

Pokarmem nietoperzy żyjących w Polsce są wyłącznie owady. W trakcie snu zimowego (hibernacji), który trwa mniej więcej od października do marca, zużycie energii przez organizmy tych zwierząt zmniejsza się stukrotnie.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Więcej o zrównoważonym rozwoju, zachowaniach proekologicznych i sposobach dbania o środowisko naturalne na www.ogrodostojazwierzat.plWięcej na temat ochrony bioróżnorodności, racjonalnej gospodarki odpadami, nie marnowania wody i zwiększania efektywności energetycznej na stronie Kampanii na rzecz Rozwoju Zrównoważonego 2011-2014, dofinansowanej przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.